Τι είναι τα «ομόλογα πανδημίας» που εξέδωσε η Παγκόσμια Τράπεζα

 

Τι είναι τα «ομόλογα πανδημίας» που εξέδωσε η Παγκόσμια Τράπεζα




Τα ομόλογα πανδημίας ουσιαστικά είναι χρέος που συνδέεται με γεγονότα καταστροφής, και τα οποία ΄έχουν σχεδιαστεί για να συγκεντρώσουν χρήματα για αυτούς που τα εκδίδουν αν συμβεί μια φυσική καταστροφή
25-03-2020-18:48             
                                  

Τι είναι τα «ομόλογα πανδημίας» που εξέδωσε η Παγκόσμια Τράπεζα

Τα ομόλογα αυτά σχεδιάστηκαν για να δώσουν χρήματα σε χώρες που χρειάζονται βοήθεια για να περιορίσουν μια πανδημία και προσφέρουν στους επενδυτές υψηλές πληρωμές τόκων ως ανταμοιβή για την ανάληψη του ρίσκου να χάσουν ένα συγκεκριμένο ποσό ή ακόμη και όλα τους τα χρήματα αν συμβεί μια πανδημία

Το 2017 ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ με μια… “προφητική”;; κίνηση η Διεθνής Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη της Παγκόσμιας Τράπεζας είχε προχωρήσει στην έκδοση δύο «ομολόγων πανδημίας» που τώρα έρχονται στο προσκήνιο καθώς η πανδημία δεν είναι πια απλά ένα σενάριο, αλλά παγκόσμια πραγματικότητα.

Τα ομόλογα αυτά σχεδιάστηκαν για να δώσουν χρήματα σε χώρες που χρειάζονται βοήθεια για να περιορίσουν μια πανδημία. Προσφέρουν στους επενδυτές υψηλές πληρωμές τόκων ως ανταμοιβή για την ανάληψη του ρίσκου να χάσουν ένα συγκεκριμένο ποσό ή ακόμη και όλα τους τα χρήματα αν συμβεί μια πανδημία. Αυτό το «σενάριο» συμπεριλαμβάνει φυσικά και την τρέχουσα πανδημία του κορωνοϊού.
Τι συμβαίνει όμως τώρα που η πανδημία είναι εδώ; Οι επενδυτές που αγόρασαν, υφίστανται μεγάλες απώλειες, καθώς οι τιμές αυτών των ομολόγων έκαναν βουτιά. Κι αυτό γιατί οι επενδυτές άρχισαν να κλείνουν τις θέσεις τους σε αυτά εν μέσω της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων.
Ο αυξανόμενος φόβος για τις οικονομικές επιπτώσεις προκάλεσε sell off στα περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν ρίσκο, με τους επενδυτές να αναζητούν την ασφάλεια των κρατικών ομολόγων όπως είναι για παράδειγμα τα αμερικανικά Treasurys.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης DBRS Morningstar,οι επενδυτές που διακρατούν το ένα ομόλογο από τα δύο με το μεγαλύτερο ρίσκο, μπορεί να χάσουν ακόμα και ολόκληρο το αρχικό τους κεφάλαιο πολύ σύντομα, με τον οίκο να αναφέρει στο CNBC ότι η τιμή του έχει πέσει πάνω από 80%.
Το ομόλογο με το χαμηλότερο ρίσκο έχει χάσει πιθανότατα λιγότερο από το 50% της αξίας του. Σημειώνεται ΄ότι οι πληροφορίες για την τιμολόγησή τους είναι απόρρητη καθώς έγιναν ιδιωτικές τοποθετήσεις σε αυτά τρία χρόνια πριν.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το ξέσπασμα του ιού θα διαρκέσει τουλάχιστον 12 εβδομάδες και θα προκαλέσει 2.500 νεκρούς για το ομόλογο με το μεγαλύτερο ρίσκο και 250 θανάτους για το άλλο με το μικρότερο ρίσκο. Επίσης, θα πρέπει να υπάρχουν πάνω από 20 θάνατοι σε μια δεύτερη χώρα.
Οταν αυτές οι προϋποθέσεις ισχύσουν, ενεργοποιείται μια πληρωμή σε επιλεγμένες χώρες που χρειάζονται βοήθεια για να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της πανδημίας και οι επενδυτές χάνουν μέρος ή το σύνολο των χρημάτων τους.

Αυτή η ημερομηνία (δηλ. οι 12 εβδομάδες) συμπίπτει με τις 24 Μαρτίου.

Παγκοσμίως, τα κρούσματα ανέρχονται σε τουλάχιστον 184.976 και οι θάνατοι σε 7.529.

Τα ομόλογα πανδημίας ουσιαστικά είναι χρέος που συνδέεται με γεγονότα καταστροφής, και τα οποία ΄έχουν σχεδιαστεί για να συγκεντρώσουν χρήματα για αυτούς που τα εκδίδουν αν συμβεί μια φυσική καταστροφή.

Οι επενδυτές τα αγοράζουν γιατί προσφέρουν πολύ υψηλότερες αποδόσεις από άλλα προϊόντα σταθερού εισοδήματος. Επίσης, δεν συνδέονται με τη συνήθη επίδοση των αγορών μετοχών και άρα προσφέρουν κάποια διαφοροποίηση στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών.
ΠΗΓΗ: .newmoney.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΠΑΝΤΟΥ - ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ H ΑΝAΡΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ BLOG H SITES & ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕTIKEΣ ΟΜΑΔΕΣ facebook
                                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου